Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Den ve vzduchu v Plasích

Den ve vzduchu v Plasích



O víkendu 30. dubna a 1. května proběhl po dvouleté covidové pauze tradiční letecký den v Plasích.

Tuto událost konající se v našem vlastním kraji jsme se rozhodli využít pro představení našeho nejnovějšího přírůstku v hangáru - válečného letadla Max Holste MH.1521 Broussard - českým divákům.

Broussard je francouzský hornoplošník s pevným podvozkem z 50. let 20. století. Jedná se o šestimístné letadlo, které sloužilo především k observačním a zásobovacím účelům. Pohon je zajištěn devítiválcovým hvězdicovým motorem Pratt and Whitney R-985-AN-1 o výkonu 450 HP. Na jeho konstrukci se podílel i hrdina druhé světové války, francouzský stíhací pilot Pierre Closterman, který s ním vykonal i několik válečných misí. Vojenská verze Max Holste MH.1521 Broussard byla ve velkém měřítku použita ve válce v Alžírsku v letech 1954-1962. Vyvážely se také například do Argentiny, Beninu či Kamerunu.

Letecký den v Plasích byla premiéra i pro nás samotné, co se týče vystupování na leteckých show. Do poslední chvíle jsme trnuli, jak s námi naloží počasí, a zda přijde dostatek diváků. Nakonec vše vyšlo skvěle. Byl nádherný prvomájový víkend a návštěvnost lámala rekordy. Broussard byl jednou z hlavních hvězd dne. Při vzletu byli diváci ohromeni jeho ikonickým zvukem a kapitán Vladimír Peroutka s ním létal jak o závod, a dostal z něj to nejlepší, za což on i letadlo sklidili ovace po přistání.

Akci jsme si užili a rádi jsme oba dny potkávali naše fanoušky a příznivce létání. Těšíme se na vás na dalších leteckých vystoupeních:

18.6. - Mladá Boleslav LKMB
25.6. - Roudnice nad Labem LKRO
6.8. - Jindřichův Hradec LKJH
13.-14.8. - Cheb LKCB
 
 
Broussard
Broussard
Vladimír Peroutka
Tým
Tým
Skyleader 600
Náš tým a Petr Kopfstein


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů